RODA DE PREMSA DE LA PLATAFORMA

 La Plataforma Antiincineració presenta al·legacions contra Lafarge


04.04.2008
La Plataforma no descarta emprendre accions legals contra la cimentera

La Plataforma Antiincineració espera que la Generalitat respongui favorablement les al·legacions que ahir va presentar contra la darrera proposta de resolució del Departament de Medi Ambient i Habitatge d’autoritzar l’activitat extractiva i productiva de la cimentera Lafarge a Can Sant Joan, així com la llicència ambiental sol·licitada per la fàbrica. En cas contrari, el col·lectiu assegura que farà servir la via judicial per evitar que Lafarge utilitzi llots de depuradora com a combustible, sota la premissa que la crema aquest material és contaminant i comportaria un greuge per a la salut de la ciutadania. Representants de la Plataforma han fet públics aquest matí els seus arguments, en un acte a la seu de l’AV de Can Sant Joan que ha comptat amb la presència de l’advocat especialista en medi ambient Albert Calduch, qui està assessorant el col·lectiu.


Les al·legacions que la Plataforma Antiincineració va presentar ahir al Departament de Medi Ambient i Habitatge consten de 18 punts i concluen en la necessitat que la cimentera s’ha de traslladar perquè no compleix amb la normativa mediambiental vigent. Segons Calduch, l’empresa ha iniciat l’expedient de resolució ambiental fora de termini, atès que la Llei aprovada l’any 1998 fixava que el termini màxim per dur-lo a terme acabava l’1 de gener del 2007. “Aquest és un cas d’il·legalitat flagrant ja que la Generalitat ha admès a tràmit l’expedient fora del periode estipulat”, ha dit l’advocat.

Altres qüestions denunciables que la Plataforma fa constar en les seves al·legacions són la proximitat de la fàbrica al nucli urbà –a menys de 200 metres-; la manca d’informes preceptius que hauria d’haver presentat la firma i que no són a l’expedient; l’ús de llots de depuradora com a combustible quan aquest residu està considerat com a “especial” per la seva perillositat, i les conseqüències que l’emissió de les partícules resultants després de la crema puguin tenir per a la salut de les persones.

En opinió de Calduch, “la continuïtat de Lafarge és incompatible amb els interessos dels veïns i la Generalitat ha de suspendre l’autorització ambiental que ha donat a l’empresa”. L’advocat també considera inadmissible que el govern autonòmic hagi donat primer la llicència i després hagi fet una moratòria de 18 mesos a l’espera de nous informes. “Això –ha dit- no té cap sentit, primer el que cal saber són les possibles afectacions que la crema de llots poden tenir i, amb aquesta informació, decidir si es dóna o no el permís”.

La Plataforma confia que, en el termini de tres mesos, la Generalitat resolgui favorablement les al·legacions presentades i suspengui la llicència ambiental de Lafarge. En cas contrari, el col·lectiu iniciarà actuacions judicials per la via administrativa i penal, si s’escau. La Plataforma va lliurar ahir a la seu del Departament de Medi Ambient i Habitatge les al·legacions avalades per les 50 entitats que formen part del col·lectiu així com les més de 6.000 firmes ciutadanes contra el projecte d’incinerar llots de depuradora.

Més informació.- Albert Calduch (610424183)