La Plataforma Antiincineració assegura que Lafarge es convertirà en una incineradora

La Generalitat ha autoritzat la cimentera a incinerar residus sòlids urbans i industrials

11/06/2011 - Silvia Díaz

La Plataforma Antiincineració de Montcada i Reixac assegura que l’autorització que Lafarge ha rebut per part de la Generalitat per fer servir residus sòlids urbans i industrials converteix la planta de Can Sant Joan “en una incineradora d’escombreries; ens confirmen que l’ecoparc no serveix per res, només per preparar les deixalles per posteriorment cremar-les en la cimenetera, convertint-se Lafarge en una fàbrica d’incineració de residus perillosos”, indica el col·lectiu en un comunicat. Un any després d’haver començat a substituir part del combustible fòssil –coc de petroli– per biomassa –fangs de depuradora, marro de cafè, farines càrniques i esporga–, Lafarge ha obtingut l’autorització del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat per fer servir també el denominat CDR (combustible derivat del residu). Això vol dir que, a partir de l’any vinent, una vegada la cimentera hagi fet les adaptacions necessàries, podrà cremar a les seves instal·lacions residus sòlids urbans i industrials que no es poden reciclar a les plantes de tractament.


La direcció de Lafarge ha explicat a través d’un comunicat que la mesura “reduirà les emissions globals CO2 i ajudarà a complir amb la legislació ambiental europea pel que fa al a recuperació de recursos dels residus, evitant la seva eliminació en abocadors”.


Els antiincineració destaquen que “en nombroses ocasions, més d’un centenar en el darrer any, hem observat fuites de la fàbrica sense cap control; aquestes dades les té la Generalitat i fa cas omís a les postres queixes; a més, ha esperat a que es fessin les eleccions per atorgar l’autorització, sense comunicar-lo a l’Ajuntament ni a la Plataforma”. En aquest sentit, el col·lectiu insta al nou govern municipal a que s’oposi a aquest projecte “ens consta que hi ha interposat un recurs de reposició contra l’autorització” i que s’uneixi a nosaltres i entre tots tanquen aquesta incineradora, tal com vam fer amb la planta de la Ferreria”.


El govern local, per la seva banda, ha interposat un recurs de reposició contra la resolució de la Generalitat perquè en aquests casos cal sol·licitar un informe preceptiu a l’administració local perquè es pronunciï sobre els aspectes mediambientals de competència municipal. “En no disposar de l’expedient no s’han pogut fer les al·legacions oportunes amb caràcter previ a la resolució”, indica el text del recurs. L’executiu creu que aquests fets són especialment greus atès la preocupació veïnal que l’activitat cimentera ha generat durant els darrers anys, especialment pel canvi de combustible “neguit que aquest Ajuntament comparteix i que ha desembocat en diversos procediments judicials actualment oberts de naturalesa contenciosa administrativa i fins i tot, penal”.