La defensa municipal veu en el cas Lafarge “errors cridaners”

Publicat al diari El Punt 14/04/11 02:00 - MONTCADA I REIXAC -
Carles Aluju Ferrer

DECLARACIÓ L'exalcalde César Arrizabalaga i la regidora de Medi Ambient, Eva Gonzalo, van anar ahir al jutjat com a imputats OCULTAR Per l'advocat veïnal, els representants locals volen amagar els efectes contaminants de Lafarge

Cristóbal Martell, l'advocat que defensa l'exalcalde de Montcada César Arrizabalaga i la regidora de Medi Ambient, Eva Gonzalo, d'un delicte contra el medi ambient per l'activitat de la fàbrica de ciment Lafarge, considera que la querella de la fiscalia de Medi Ambient “està plena d'errors tècnics que són molt cridaners” i que, per tant, no se sustenten les acusacions que es fan contra els dos representants municipals. D'aquests errors, en destaca tres: que la fàbrica de ciment està ubicada en sòl residencial, quan el planejament el fixa com a sòl industrial; que utilitzi un reglament de l'any 1961 que regula les activitats molestes quan ja està derogat, i que obvia que Montcada té un nou mapa acústic –que rebaixa la sensibilitat acústica del barri de Can Sant Joan–.

Aquestes i altres precisions són les que Arrizabalaga i Gonzalo van exposar ahir durant més d'una hora cadascú davant la titular del jutjat de primera instància i instrucció número 2 de Cerdanyola. Gonzalo i Arrizabalaga van explicar que l'Ajuntament de Montcada ha interpel·lat durant diverses vegades la Generalitat –des d'abans del 2003, va dir l'exalcalde– abans que l'abril del 2008 el Departament de Medi Ambient atorgués l'autorització ambiental a Lafarge per poder utilitzar biomassa com a combustible a les seves instal·lacions. Segons l'advocat dels imputats, l'Ajuntament ha actuat tots aquests anys “amb la màxima exigència”.

Albert Calduch, l'advocat de la Plataforma Antiincineració, va explicar que Arrizabalaga i Gonzalo van voler “amagar els efectes contaminants” de l'activitat de Lafarge sobre la població. I que van caure en “contradiccions” com, per exemple, quan la responsable de Medi Ambient assegurava que els nivells “estaven dins dels límits permesos” i l'exalcalde afirmava que a la Generalitat se li feien “requeriments continuats des de l'Ajuntament per evitar tot el tema del soroll i contaminació mediambiental”. Per Calduch, tot i que els imputats van voler derivar les responsabilitats cap a l'exconseller de Medi Ambient Francesc Baltasar i l'exdirectora general de Qualitat Ambiental Maria Comellas, la llei fixa que la contaminació acústica és competència dels ajuntaments.

Mentre van durar les declaracions, membres de la plataforma es van concentrar a les portes de l'edifici judicial.

Falta que declari l'exdirector

C.A.F.

Després que ahir prestessin declaració pel cas Lafarge l'exalcalde de Montcada César Arrizabalaga i la regidora de Medi Ambient, Eva Gonzalo, ara només falta que declari el tercer dels imputats per la querella de la fiscalia de Medi Ambient. Es tracta d'Oswaldo Pereda, director de la planta montcadenca durant els anys analitzats per la fiscalia. Actualment, Pereda ja no treballa a Montcada sinó que ha assumit unes noves tasques a les instal·lacions que la fàbrica de ciment té a la província de Toledo. Tot i que la citació encara no ha arribat a Pereda, ahir advocats de Lafarge van estar presents durant les declaracions dels altres dos imputats i van aprofitar per recollir tota la documentació relativa al cas. Després d'aquestes declaracions, la jutgessa que està fent la instrucció del cas decidirà si cal prendre declaració a més persones. El pas següent serà decidir si hi ha indicis de delicte –com aprecia el fiscal de Medi Ambient– i se celebra el judici o, en cas contrari, si cal dictar l'arxivament de la causa.

Darrera actualització ( Dijous, 14 d'abril del 2011 02:00 )