La Plataforma i els partits acorden accions conjuntes contra la incineració

La directora general de Qualitat Ambiental, Maria Comellas, es reuneix el dia 11 amb el govern municipal

Fer un manifest conjunt, convocar un Ple extraordinari per ratificar el no a la incineració i organitzar una protesta ciutadana massiva són els acords que ahir es van prendre a la reunió convocada al Kursaal per la Plataforma Antiincineració amb representants de tots els partits polítics. La trobada, segons els organitzadors, ha estat positiva ja que ha servit per ratificar un posicionament conjunt de la població davant del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat contra l’ús de biomassa com a combustible a Lafarge. “És molt important per a nosaltres comptar amb el suport dels partits que estan a l’Ajuntament perquè així podrem pressionar més la Generalitat per impedir que la cimentera pugui cremar residus”, ha dit un dels portaveus de la Plataforma i president de l’AV de Can Sant Joan, José Luis Conejero.


La Plataforma, integrada per més d’una cinquantena d’entitats del municipi, vol que el manifest conjunt que es redacti el signin tots els partits i també les associacions de la localitat. Les dates per fer el Ple extraordinari i la protesta ciutadana encara estan per decidir, però el més probable és que es facin al gener. Mentrestant, la Plataforma continua fent accions en contra de la contaminació que provoca l’activitat de la cimentera. En el talús de la muntanyeta de Can Sant Joan que hi ha a l’entrada del barri des de la C-17 s’han instal·lat tres creus que simbolitzen un cementiri. “Volem deixar constància de les malalties que pateixen molts veïns per culpa de la contaminació, un problema que s’agreujaria si la cimentera fa servir residus com a combustible”, ha assenyalat Conejero. La Plataforma també ha iniciat una campanya per enviar correus electrònics a la direcció de la fàbrica de Lafarge en contra de la incineració i el 15 de desembre, a les 19h, farà una xerrada col·loqui sobre aquesta qüestió al Centre Cívic La Ribera.


Valoració dels partits. Els representants dels partits polítics que van assistir a la reunió han valorat positivament la trobada, en considerar que s’ha fet un nou pas per declarar Montcada com a territori antiincineració. Fonts de l’executiva del PSC han confirmat que accepten els acords que es van prendre i que es ratifiquen en el seu posicionament en contra de la incineració com a sistema de tractament de residus i es manifesten a l’espera de rebre les explicacions pertinents per part de la Generalitat, ja que demà està prevista una reunió a l’Ajuntament entre el govern municipal i la directora general de Qualitat Ambiental, Maria Comellas. També Joan Maresma –primer tinent d’alcalde per CiU, soci de govern del PSC– assegura que la seva formació “es reafirma en el text contra la incineració que es va aprovar per Ple al 1999. Sobre l’organització de mobilitzacions, l’edil s’ha mostrat prudent i afirma que està a l’espera que la Generalitat “doni explicacions sobre els avantatges d’aquest sistema de tractament de residus”.


El portaveu del principal grup en l’oposició, ICV-EUiA, Josep M. González, considera que la reunió va ser “un pas endavant en defensa de la no incineració” i va assegurar que la formació que representa donarà suport “a qualsevol acte que serveixi per evitar la crema de residus”. En opinió de l’edil, “no hem aprofitat gaire la moratòria donada per la Generalitat a Lafarge per evitar que la cimentera rebi l’autorització”. Des del PPC, la portaveu del grup municipal, Eva García, ha explicat que el seu partit dóna suport a les accions que s’emprenguin per lluitar contra la incineració: “Més enllà de manifestacions o altres actes públics, el que valorem especialment és que tots els grups ens hem tornat a comprometre en contra de la incineració”. L’edil ha destacat “la bona feina que ha fet la Plataforma, liderant un moviment que hauria d’haver encapçalat el govern municipal”. García també ha comentat que ha tingut oportunitat de parlar amb Comellas, qui li ha avançat que la Generalitat no prendrà cap decisió sobre la llicència ambiental almenys fins passat el Nadal. Finalment, la portaveu d’Esquerra, Marta Aguilar, ha assenyalat que és positiu que hi hagi un pronunciament unitari: “Tant els partits com la Plataforma i la ciutadania, en general, no volem que es facin servir fangs de depuradora i altres residus com a combustible a la fàbrica de Lafarge”. L’edil ha afegit que el seu grup el que realment vol és “que la cimentera es traslladi però mentre això no sigui possible, l’objectiu ha de ser que no incineri”.

La Veu de Montcada
Pilar Abián/Silvia Díaz

10/12/2009