-------------------------------------------------------------------

Atenció, ens acaba d'arribar aquesta bona notícia, felicitats per la gent de Sant Feliu

Suspensió temporal a la incineració de residus a Sant Feliu


L'Ajuntament de Sant Feliu va anunciar ahir, durant el ple municipal del mes d’octubre, la suspensió temporal al projecte d'incineració de residus que Cemex va presentar amb la sol·licitud d'adequació ambiental per la planta que tenia al municipi. Segons l'alcalde, Juan Antonio Vázquez, ha estat el Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) qui ha sol·licitat als nous propietaris de la cimentera, la irlandesa CLH, que retirin l'apartat que feia referència a la utilització de combustibles alternatius del projecte d'adequació ambiental a la normativa vigent.


Vázquez va descartar donar suport a la moratòria, ja que segons va posar de manifest, "l'activitat ja està aturada pel canvi de propietaris, a la qual cosa cal afegir les demandes que des de l'Ajuntament i el DMAH com a resultat d'una preocupació ciutadana han fet als nous propietaris". Segons els màxim responsable del consistori: "no cal demanar cap moratòria, ja que hi ha la voluntat política del DMAH i l'Ajuntament de no tramitar la llicència ambiental amb la utilització de combustibles alternatius.

La Plataforma Aire Net, com entitat convocant de l'acte i responsable del text que es va presentar com a moció en demanda d'una moratòria a la incineració, valora positivament el temps que s'ha donat per poder prosseguir en la tasca d'informar i difondre la problemàtica que viu Sant Feliu. Unes 150 persones van respondre a la convocatòria, evidenciant l'ampli suport que ha rebut per part de més d'una vintena d'entitats locals aquesta proposta de moratòria. Tot i això, Juan Antonio Vázquez va rebutjar en tot moment el suport a una moratòria al·legant una situació conjuntural diferent, i va traslladar el debat entorn als residus a la creació d'una comissió de seguiment.

Aire Net apunta a una parada electoral, per la proximitat dels comicis, ja que no es va treure una concreció clara del posicionament que manté l'Ajuntament. Segons el president d'Aire Net, Jordi Losada, "hem aconseguit aturar-ho temporalment gràcies a les mobilitzacions i al suport de moltes entitats al text de la moratòria. Ara falta saber quin serà el posicionament del consistori quan els nous propietaris demanin cremar residus, com ja està fent la cimentera de Vallcarca".

La moratòria presentada per Aire Net demanava "la suspensió de llicències de noves activitats que puguin tenir efectes additius a la contaminació atmosfèrica", text extret del Pla d'Acció en la Zona de Protecció Especial Atmosfèrica. Dins d'aquesta zona s'inclou la cimentera de Vallcarca, que ja ha rebut el vist i plau del DMAH per incinerar llots de depuradora, així com la de Sant Vicenç de Horts, en procés d'adequació. Per tant, segons Aire Net, la petició que el Departament de Medi Ambient remetrà a la planta de Sant Feliu es pot veure afectada fàcilment per un recurs dels nous propietaris, doncs no entrar en el negoci de la incineració de residus els col·locarà en una posició de desavantatge en el mercat.

Informació elaborada per la Plataforma Aire Net.