MEDI AMBIENT
L’AV de Can Sant Joan demanarà que s'executi la sentència contra Lafarge
L'advocat de l'entitat explica en roda de premsa que 'la resolució de la Generalitat es va fer el mateix dia que es presentava l'estudi ambiental'
20/09/2013 - Sílvia Alquézar
Compartiu:  


L’AV de Can Sant Joan demanarà l’execució provisional de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que anul·la la resolució de la Direcció General de Qualitat Ambiental del Departament de Medi Ambient de la Generalitat del 29 d’abril de 2008 que permet a la cimentera la crema de residus. Així ho ha fet públic l’entitat en una roda de premsa que ha tingut lloc aquest divendres al matí al Col.legi de Periodistes de Catalunya, a Barcelona. L’associació veïnal considera que la planta local no pot continuar fent la seva activitat perquè no disposa dels permisos necessaris.

L’advocat de l’entitat, Albert Calduch, ha comentat que l’anul.lació per part del TSJC no es basa en un defecte de forma com ha argumentat la cimentera. Segons el lletrat, la clau que ha determinat la decisió del tribunal és el fet que el departament de Medi Ambient i Habitatge va atorgar la llicència sense haver aprovat prèviament l’estudi d’impacte mediambiental i sense haver-lo sotmès a exposició pública, tal com marca la llei. “No es pot emetre una resolució el mateix dia que es presenta l’estudi ambiental, perquè això vol dir que no s’han analitzat les conseqüències que pot suposar una activitat”, ha indicat Calduch, qui també ha remarcat que, a més, “també s’ha impedit la participació, perquè no hi hagut el temps d’exposició pública que marca la llei per conèixer el projecte i presentar al.legacions”, ha dit l’advocat. Pel que fa a les 14 al.legacions que va presentar l’AV en el recurs, el tribunal no entra a valorar-les en la sentència en considerar que“l’anul.lació de l’autorització fa innecessari entrar en majors consideracions”, segons s’explica en la sentència.

Durant la roda de premsa també ha intervengut Mercè Girona, de l’entitat CEPA, qui ha valorat molt positivament la resolució del TSJC. “La sentència confirma la insensatesa de l’administració. Ara és un bon moment per demanar que aturi l’activitat a les 4 cimenteres de Catalunya”, ha indicat Girona, qui ha remarcat que “és la primera victòria dels veïns”. Girona ha apuntat que és necessari un canvi de model en la gestió dels residus i ha apostat perquè el 2020 es reciclin el 80% de les deixalles.

L’AV de Can Sant Joan ha anunciat també que té previst portar el cas a l’Oficina Antifrau en opinar que podria haver hagut prevaricació. El seu president, José Luis Conejero, ha comentat que els veïns mantindran la seva lluita “perquè no volem que ens passi com a Cerdanyola amb el cas de l’empresa Uralita que es va reconèixer el mal que estava causant 20 anys després”. L’entitat té previst convocar una assemblea pròximament per informar àmpliament els veïns sobre la sentència del TSJC.